De opbrengst van de Kringloods

 De opbrengst van de Kringloods gaat voor 100% naar een project voor schoon drinkwater in Senbete Shalla in een droog Ethiopië. De Kringloods is onderdeel stichting Woord en Daad. Deze stichting verbindt vanuit Bijbels perspectief mensen wereldwijd in de strijd tegen armoede.

Voor uw idee:  met een aankoop van 10 euro maakt u al het verschil voor 2 mensenlevens in Ethiopië!

Achtergrond project Senbete Shalla

Vanuit Addis Abeba rijd je in 4 uur naar de regio Senbete Shalla. Vanuit de drukke hoofdstad kom je in een compleet andere wereld terecht. Het is er droog en heet. Het grond- en oppervlaktewater heeft een hoge concentratie fluoride en is niet gezond. Dit is de Riftvallei.

‘Meer dan 50% van de veel voorkomende ziektes in dit gebied zijn water gerelateerd en resulteren in ziektes als diarree, dysenterie, amoeba en trachoma,’ vertelt Mr. Alemayehu, adjunct-directeur van Senbete Shalla Health Center. Meer dan de helft van de inwoners van Senbete Shalla hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Een paar dorpen zijn aangesloten op de waterleiding, maar de druk op de leiding is te laag. Daardoor komt er vaak geen druppel uit de kraan. Daarnaast is het water voor veel mensen onbetaalbaar.

Veel mensen zijn aangewezen op het vervuilde en ongezonde oppervlaktewater. Voor dit water betalen ze geen geld, maar gratis is het niet. Het water kost hun gezondheid. Bij een kleine dosering is fluoride goed voor de gezondheid, maar bij hoge dosering heeft deze stof schadelijke gevolgen. Naast veel voorkomende ziektes door het drinken van vervuild water, zijn er relatief veel inwoners van Shalla die lijden aan depressies, urinewegaandoeningen, afbraak van spierweefsel en onvruchtbaarheid.

Samen met lokale organisaties, de lokale autoriteiten en de bevolking zetten we ons in voor schoon drinkwater voor deze regio. Schoon drinkwater is voorradig in een bergregio, 30 kilometer bij Senbete Shalla vandaan. Daar boren we een nieuwe bron, zodat er voldoende water is voor de regio. We breiden het waterleidingnetwerk uit, zodat meer dorpen, scholen en klinieken een waterpunt krijgen. En we ondersteunen lokale ondernemers om de pompen en de leidingen te onderhouden. Zij worden betaald uit de opbrengsten van de pompen. Een jerrycan (25 liter) zal 0,50 birr (+/- 1 eurocent) kosten. Dat is voldoende om het onderhoud te betalen en maakt het water betaalbaar voor de mensen.

Tot slot zetten we in op sanitaire voorzieningen. Veel scholen hebben geen of slechte latrines waar de kinderen en docenten hun behoefte moeten doen. Daarom bouwen we nieuwe, hygiënische latrines. Tegelijk trainen we lokale ondernemers om deze latrines te bouwen. Op die manier ontstaat er werkgelegenheid en investeren de mensen zelf in sanitaire voorzieningen.

 

Doelen van dit project

  • 39.000 inwoners van 5 dorpen hebben toegang tot schoon drinkwater
  • 8 scholen en 6 klinieken hebben schoon drinkwater
  • 120 waterexperts getraind in onderhoud van het watersysteem
  • 21 latrines gebouwd bij instellingen